Mød en frivillig - portræt af Mona
I Autisme på Toppen er ingen mere værd end andre. Vi bestræber os på, at alle fløjter, når de går herfra i forbindelse med vores arrangementer, siger formand Mona Petersen
Foreningen “Autisme på Toppen” er sat i verden for at udbrede kendskabet til autisme, og der afholdes sociale arrangementer 1-2 gange om måneden, hvor unge med en autismediagnose og deres pårørende mødes til forskellige aktiviteter. Autisme på Toppen er en relativt ny forening, og Mona Petersen blev meget overrasket over at få tildelt prisen for årets frivilligprojekt- eller aktivitet på Folkemødet om Frivillighed på Frivillig Fredag.
- Jeg blev meget rørt, da Henrik Carlsen, bestyrelsesformanden fra Frivilligcenter Frederikshavn, ringede og fortalte, at vi havde vundet prisen. Det er stort for vores lille forening at modtage en pris, der kan række så langt i forhold til vores tilbud, og så er det vigtigt at få anerkendelse for vores arbejde. Efterfølgende er vi blevet ringet op af folk, som ikke vidste, at vi fandtes, så det betaler sig med god omtale, fortæller Mona Petersen.
Givende frivilligjob
Mona Petersen er en kendt ildsjæl i lokalområdet. Hun har været frivillig i omkring 35 år, og sidste år stiftede hun i samarbejde med Peter Larsen foreningen “Autisme på Toppen”. Konceptet for foreningen har været at få et tilbud for folk på 15 år og opefter med autismediagnoser. Der manglede ifølge Mona et tilbud for personer med autisme, som kunne skabe et fællesskab og en gensidig spejling.
- Det man får tilbage, det er så givende, og det er slet ikke belastende, selvom vi kun er 2 i bestyrelsen. Der er fra gang til gang 16-20 mennesker, som deltager i arrangementerne, og det betyder bare rigtig meget at se, at gruppen fungerer så godt, og at der opsøges relationer på kryds og tværs af hinanden, forklarer Mona, der har en socialpædagogisk baggrund og erfaring inden for aktivitetsledelse og udviklingshæmmede. I dag er hun 62 år og førtidspensionist og bruger enormt meget tid på at udvikle og skabe foreningens drift.
Der manglede tilbud for målgruppen
Monas frivillig rejse startede, da en familiær relation fik en autismediagnose, og det gjorde hende nysgerrig på at finde ud af hvilke tilbud, der fandtes for folk med autisme. I sin søgen efter svar kom hun til at sidde i en bestyrelse i Kreds Nordjylland, som er en del af Landsforeningen for Autisme.
- Jeg valgte at blive frivillig, fordi vi selv har en ung mand derhjemme med en autismediagnose, og vi var godt klar over, at der ikke var noget tilbud i Frederikshavn Kommune for personer med autisme i den aldersgruppe. Derfor blev vi nødt til selv at sætte noget i værk. Det kan man godt gøre som frivillig, og det behøver ikke koste mange penge, så det gav mening at starte op.
Nye mål for foreningen
Det er i særdeleshed vigtigt for Mona at tænke ud af boksen og tage næste skridt for foreningen. De vil gerne have endnu ”større armbevægelser” og opnå flere kompetencer til at kunne bidrage med at søge fonde og få mere opmærksomhed på autismediagnoser.
- Udover vores arrangementer holder vi oplæg forskellige steder og fortæller om, hvad autisme er, og hvad foreningen kan gøre for netop dem. Det næste skridt er at finde personer, der kan hjælpe med at lave projektbeskrivelser og søge fonde. Vi tager gerne imod al den hjælp, vi kan få, fastslår Mona Petersen.
Cafe på Gimle en gang om måneden
- Vores tilbud er for alle, så hvis du er i tvivl, om du vil tage derhen, og om det er noget for dig, er det helt okay at møde op, mærke efter og gå igen, hvis det ikke matcher din overbevisning. Vores ”Unge Cafeaften” indeholder flere stationer, hvor man blandt andet kan gå ud til bålhytten for at udhule græskar, riste skumfiduser med kiks over bål. Det vil også være muligt at spille et spil eller andre kreative udfoldelser.
Autisme på Toppen mødes den sidste torsdag i måneden.
Af Asbjørn Tang Mortensen og Karoline Winther Rasmussen