Skip to main content

Mød en frivillig - portræt af Joyce

18. december 2023

Frivillig i Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning: Jeg får en glæde og fred ved at hjælpe andre

31-årige Joyce Vuga er frivillig i Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning, som holder til på Hånbækvej 32B. Her er hendes opgave at hjælpe og assistere flygtninge og andre med minoritetsbaggrund med hverdagsudfordringer, og det har hun gjort siden projektets opstart i sommers: Jeg er en person, der vil gøre alt for at hjælpe andre, der har brug for det.

Joyce er født i Sydsudan og har brugt en del af sin barndom i flygtningelejr i Uganda. Hun kom med sin familie til Danmark og Frederikshavn som flygtning i år 2007. Hun har siden været forskellige steder i landet i forbindelse med skole, men efter hun afsluttede en kandidatuddannelse i Udvikling og Internationale Relationer på Aalborg Universitet, vendte hun for nyligt tilbage til Frederikshavn. Her bruger hun mange af sine timer som frivillig i Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning, hvor hun – i selskab med to andre frivillige – hver torsdag sidder klar til at assistere mennesker, der har behov for det.

Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning er et initiativ, der blev opstartet i Frederikshavn i sommeren 2023. Formålet er, at flygtninge eller andre med minoritetsbaggrund kan søge hjælp og støtte til forskellige hverdagsudfordringer – ting, som muligvis kan synes naturlige og umiddelbare for etniske danskere, men som kan være utroligt udfordrende, hvis man lige er kommet til landet:

- Folk kan komme til os med forskellige ting. Det kan være alt fra hjælp til at bestille rejsekort, hjælp til at forstå et brev fra kommunen eller udlændingestyrelsen eller hjælp til udfordringer med MitID, forklarer Joyce, der dog peger på én ting, som frustrerer hende:

Frivillige får god sparring
- Det frustrerer mig, når der opstår en i en situation, hvor jeg ikke kan hjælpe. Jeg er en person, der vil gøre alt for andre, når de har brug for det, men vi kan og må ikke hjælpe med alt. Nogle gange kommer folk og beder om hjælp til SKAT – eksempelvis til kørselsfradrag – men den slags må vi ikke gå ind i. Her bliver det i stedet vores opgave at sende folk videre i systemet, og vi kan hjælpe med at ringe til eksempelvis SKAT og kommunikere for borgeren.

Hverdagsrådgivningen har et samarbejde med Frederikshavn Kommune. Det vil sige, at de frivillige er blevet informeret om, hvilke kommunale institutioner de kan viderestille borgere til, hvis de har behov for hjælp til ting, som de frivillige ikke selv kan håndtere. Herudover har hverdagsrådgivningen en socialrådgiver tilkoblet, som de frivillige altid kan sparre med og søge rådgivning hos. Der er altså et godt samarbejde mellem de faglige kommunale medarbejdere og frivillige kræfter som Joyce. Hun lægger i den forbindelse ikke skjul på, at hendes baggrund som flygtning øger hendes empati og motivation for at hjælpe de mennesker – der ligesom hun – er tilflyttere til Danmark, og som søger hjælp hos Hverdagsrådgivningen:  

- Jeg tror, min interesse har noget med min baggrund at gøre. Jeg er opvokset i en flygtningelejr, hvor vi fik meget hjælp fra forskellige organisationer, og da vi så kom til Danmark, fik vi også meget støtte fra forskellige frivillige og kommunen, forklarer Joyce, som fortsætter med sin egen motivation for at være frivillig:

- Jeg kunne se, at der er meget brug for de her frivillige, der kan støtte op om folk, som lige er kommet til Danmark, og som ikke forstår dansk eller den danske kultur. De har brug for hjælp til helt små og basale ting, som vi også havde, da vi kom til landet, og på den måde har min baggrund inspireret mig til at blive en del af hverdagsrådgivningen.

Hjælp til selvhjælp
Selvom Joyce har en tidligere baggrund som flygtning, og at det i høj grad motiverer hende til det frivillige arbejde, er hun ikke i tvivl om, at arbejdet kan håndteres af alle, der har en naturlig lyst til at hjælpe andre:

- Vores opgaver kan varetages af alle, og vi mangler frivillige kræfter. Det er ikke kun folk med flygtningebaggrund som mig, der kan hjælpe. Der er brug for folk med forskellige baggrunde og viden, for sammen er vi stærkere og mere effektive, fortæller Joyce, som uddyber, hvad det indebærer at være frivillig i Hverdagsrådgivningen:

- Inden opstarten var vi igennem et lille introduktionskursus, hvor vi blev vejledt i en overordnet værdi for Dansk Flygtningehjælp, som består af ’hjælp til selvhjælp’. Vi skal hjælpe folk, så de kommer til at kunne hjælpe sig selv – når vi eksempelvis ringer til udlændingestyrelsen for dem, er det altid med et henblik på, at vi skal gøre det klart for borgeren, at det ikke er os, der skal gøre det i fremtiden. Det er en større hjælp for borgeren, hvis vedkommende i fremtiden kan håndtere disse udfordringer selv.

Hvis du synes, det kunne være spændende at prøve kræfter med Hverdagsrådgivningen i Frederikshavn og hjælpe andre til selvhjælp, kan du altid kontakte Dansk Flygtningehjælps Regionskonsulent i Nordjylland, Maria Rønberg, på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Alternativt kan du altid møde op på Hånbækvej 32B, torsdage fra 15:30-17:30.

Af Asbjørn Tang Mortensen og Karoline Winther Rasmussen, Frivilligcenter Frederikshavn

Andre portrætter

Oprettet: 25. november 2024
Peter kæmpede for at holde liv i Strandby, og i dag strømmer folk til Sjov på Strandby Havn: For mig handler det om at give noget tilbage 33-årige...
Oprettet: 25. oktober 2024
Rikke Rugholt vil afstigmatisere psykiske lidelser: Vi skal være inkluderende frem for ekskluderende Min motivation for det frivillige arbejde stå...
Oprettet: 17. september 2024
Formanden i FUF ønsker nye perspektiver i debatten om unges mistrivsel: Lad os nu fokusere på alt det, de unge kan 56-årige Birgitte Mathiasen har...
Oprettet: 10. september 2024
Formanden i Frederikshavn Blackhawks har fulgt en sport i rivende udvikling - i Frederikshavn er vi bare de bedste Bjørn Kortegaard Fuglsang er fr...
Oprettet: 30. august 2024
Jens Erik Sørensen har været en frivillig drivkraft i hele sit liv: Hvis folk spørger, sige jeg bare ja 69-årige Jens Erik Sørensen fra Skagen kan...
Oprettet: 28. juni 2024
Anne-Grete er frivillig gældsrådgiver med en livslang passion for at hjælpe andre Motivationen bag Anne-Grete Jensens frivillige arbejde som gælds...
Oprettet: 27. maj 2024
Lotte og Hanne har gennem et helt liv gået forrest med frivilligt arbejde I madsalen hos Cup No.1 er der plads til alle slags mennesker som frivil...
Oprettet: 25. april 2024
Tove er frivillig håndboldtræner for et Special Olympics hold i FFI: Vi dyrker sport med et smil 65-årige Tove Varmløse Malmberg er frivillig i FF...