Mød en frivillig - portræt af Steen
Formanden for Diabetesforeningen i Frederikshavn Kommune: Det giver mig en glæde, når vores arrangementer lykkes
71-årige Steen Jørgensen fik som 49-årig konstateret diabetes. Han oplevede dengang store udfordringer med følgevirkninger fra sygdommen, men da han i år 2010 blev en del af bestyrelsen i Diabetesforeningens lokalafdeling i Frederikshavn Kommune, fandt han et fællesskab med andre diabetikere, som kunne forstå disse udfordringer. Fællesskabet gjorde det lettere at leve med sygdommen, og i dag sidder han som bestyrelsesformand i foreningen med et budskab: ”Vi savner frivillige kræfter”.
Steen Jørgensen er det, man kan kalde en rigtig frivillig ildsjæl. Udover at være bestyrelsesformand for Diabetesforeningens lokalafdeling i Frederikshavn Kommune, varetager han ligeledes en bestyrelsespost i Diabetesforeningens regionsudvalg i Nordjylland. Steen har altså en todelt rolle i Diabetesforeningen, og han beskæftiger sig primært med at udbrede kendskabet og forståelsen for diabetes – dette gælder både over for kommunens borgere, politikere og det enkelte menneske med diabetes. Det er særligt gennem diverse arrangementer, at foreningen forsøger at udbrede kendskabet til diabetes.
Sundhedsfaglige arrangementer
- Vi har i bestyrelsen et tæt samarbejde, hvor vi er meget optaget af, hvilke arrangementer vi skal lave for vores omkring 1100 lokale medlemmer. Vi har hvert år 2-3 sundhedsfaglige arrangementer om vores sygdom – som diabetiker findes der forskellige følgesygdomme, man skal være opmærksom på, og her fungerer det godt, når vi kan få nogle fagprofessionelle ud og holde foredrag om disse ting, siger Steen, som uddyber:
- Vi havde tilbage i 2022 et enormt vellykket og informativt foredrag med hjertelæge, Peter Bisgaard Stæhr, som er en fantastisk dygtig fortæller. Han fortalte om diabetes og hjerteproblemer, og vores medlemmer er gode til at bakke op om disse arrangementer – der er typisk en stor spørgelyst, og det er dejligt. Sådanne arrangementer er særligt bidragende til, at det frivillige arbejde bliver meningsfyldt for mig.
Udover disse sundhedsfaglige arrangementer tilbyder foreningen også en årlig udflugt for medlemmerne. I den forbindelse har Steen et budskab: - Vi savner frivillige kræfter for, at vores tilbud i højere grad bliver tilgængelige for alle vores medlemmer.
- De sidste par år er vores udflugter eksempelvis gået til et ørnereservat og en tur i biografen. Der skal også være plads til noget sjovt og hyggeligt, og disse sociale arrangementer er med til, at vores medlemmer kan indgå i et fællesskab med hinanden på en anden måde.
Diabetescaféer i Nordjylland
Steen og bestyrelsen arbejder ligeledes for, at medlemmerne har månedlige møder, de kan se frem til. Der er eksempelvis opstartet diabetescaféer i Skagen og Sæby, og der arbejdes også på at få etableret en diabetescafé i Frederikshavn. Steen forklarer her, hvordan disse er gavnlige for medlemmerne:
- Igennem vores diabetescaféer har medlemmerne mulighed for at indgå i et uformelt og uforpligtende fællesskab med andre diabetikere, som forstår mange af de problemstillinger og udfordringer, der er forbundet med diabetesdiagnosen, forklarer Steen, som fortsætter:
- Der er altid et bestyrelsesmedlem til stede, men det er aldrig dem, der sætter dagsordenen. Det fungerer derimod som et frirum for vores medlemmer, som kan tale om stort og småt. For nogle fylder sygdommen meget, imens andre hellere vil tale om noget andet. Det vigtigste er, at der er plads til alle, uanset om man er ny med diabetes, eller man har haft det i mange år.
En entusiasme for cykling
Diabetesforeningen samarbejder desuden med både Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen om at tilbyde patienterne diverse former for motion. Motionsholdene er ligeledes en måde, hvorpå medlemmerne kan opbygge et fællesskab, samtidig med at det er forebyggende i forhold til mange af de følgesygdomme, som diabetes kan forsage. Tidligere har der været opstartet både håndbold- og fodboldhold, men man mærker tydeligt, at Steens helt store hjertebarn er motionscykelklubben ’Vi cykler for livet’.
- Der findes cykelhold i både Frederikshavn, Sæby og Skagen. I Sæby cykler de én gang om ugen, imens holdet i Skagen kommer afsted 1-2 gange om ugen. Her i Frederikshavn mødes vi hver mandag ved Frivilligcenter Frederikshavn, og vi kører fra d. første mandag i april til midten af oktober. Vi cykler i et tempo, hvor alle kan følge med – uanset om man er afsted på elcyklen, racercyklen eller bycyklen. Det er bare fantastisk at komme ud og få noget vind på næsen, siger Steen, inden han lyser helt op:
- Vi er nogen, der godt kan lide at køre lidt hurtigt, men vi har nogle faste pladser, som vi holder, og vi efterlader ikke nogen. Der er dog nogle unge mennesker med på omkring 50, som gerne giver den lidt gas, men jeg kan godt lide at sidde lige i haserne på dem, fortæller Steen med et kækt smil på læben.
Diabetes er genetisk arveligt
I løbet af interviewet slår Steen flere gange fast, at diabetes er en arvelig sygdom. Det er et vigtigt budskab for ham, at diabetes ikke er et direkte resultat af at have levet et usundt liv, men at det tværtimod i høj grad er genetisk arveligt:
- Diabetes kommer i mange forskellige grader. Der findes over 30 forskellige undertyper af diabetes, men den mest udbredte form er type 2-diabetes, som omkring 80% af diabetikerne har. Man er langt mere disponeret for at få diabetes, hvis ens forældre også har det. Det er vigtigt for mig at få kommunikeret ud. Selvfølgelig kan man med sund kost og motion forebygge og udskyde sygdommen, men det er mest af alt genetisk arveligt.
Hvis du synes, at Diabetesforeningens arbejde lyder spændende, kan du læse meget mere på deres Facebook-side. Her kan du holde dig opdateret på alle de spændende arrangementer, der forberedes for 2024. Du er endvidere velkommen til at kontakte dem, hvis du synes, det kunne være spændende at arbejde sammen med de passionerede kræfter i Diabetesforeningen. Dette kunne eksempelvis være til etableringen af en diabetescafé i Frederikshavn.
Af Asbjørn Tang Mortensen